Viktig å vite om kjøp og montering av takvindu

Det er en del ting man bør være klar over når det kommer til kjøp av takvindu og monteringen som etterfølger. Nedenfor lister vi opp et par tips og triks som kan være verdt å notere seg bak øret,- så er du litt mer sikker på at du tar riktig valg og hva du kan forvente.

Tilnærmet identiske Velux-vinduer kan ha forskjellig isolasjonsgrad (U-verdi) fra land til land.

Man vil selvfølgelig ha best mulig pris, og når man leter rundt på nettet er lett å få et inntrykk av at det finnes muligheter for å gjøre kupp på Velux- vinduer.

Men vær klar over at i Norge har vi en annen standard enn lengre sør og øst i europa. Derfor kan du støte på nettpriser som er mye lavere for det som fremstår som en "topp standard" velux modell. Men forskjellen er enkel: I Norge leveres velux med 3 lags glass som standard. Mens i F.eks Polen får du det samme vinduet/modell, men med 2-lags glass. 2-lag er naturligvis billigere enn 3-lags og har også betydelig lavere reell isolasjonsevne.

Montører går også denne fella. Noen montørervil også tro at de gjør et kupp og derfor tar inn billige Veluxvinduer fra utlandet for å kunne tilby en lavere totalpakke, uten være klar over at dette vinduet egentlig ikke har tilstrekkelig isolasjonsevne (det ser jo helt likt ut!) Derfor er både montør og kunde uvitende fornøyd, helt til man oppdager at vinteren får en lei tendens til å okkupere rommet med det nye takvinduet i, og man ender opp med å feilaktig tro at velux vinduet ikke er noe tess. I tillegg til en markant høyere strømregning, fordi man slipper ut all varmen.

Kort fortalt: Vær sikker på at takvinduet er 3-lags og importert av folk som kjenner velux produktene og ikke minst: Norske byggekrav og standarder. Snakk gjerne med Velux Norge direkte.

(NB: Vi har ingen påslag eller prosent fra Velux: Prisen vi gir er den du får om du bestiller direkte fra Velux)

Same same, but different. Vær oppmerksom når du handler på nett: Alle vil ha kvalitet for lavest mulig pris. Velux tilpasser derfor modellene sine for å gi gunstigst mulig pris etter reglene i hvert enkelt land. Derfor kan det være betydelig forskjell på "beste modell" i et land i kalde nord sammenlignet med et land i midt/sør Europa. Men det er ikke alltid nettbutikker o.l tar hensyn til dette.

2. Inndekninger og installasjonsprodukter.

Når man sjekker priser på takvindu på nett så utelates ofte en del som er minst like viktig:
Inndekninger og installasjonsprodukter. Dette er “rammer”, “skjøter” og annet tilleggs utstyr som sikrer isolasjon, vannavledning, dampsperre og tetthet osv. i “skjøtet”mellom vinduet og taket. Det hjelper ikke med 3-lags vindu dersom det ikke er skikkelig tett mellom tak og vindusramme, da vil jo all varmen slippe ut alikevel. Eller enda verre: slippe fukt inn i taket.

Velux har flere slike løsninger, eller “systempakker” som de kaller det. Hvilken du skal velge kommer helt ann på din taktype (helning, alder, isolasjonteknikk, materialer osv). I tillegg kommer ønsket bruk (f.eks om du har et sommerhus er det kanskje ikke like viktig med optimal isolering, mens i hjemmet hvor man gjerne må ha så bra isolasjon som mulig gjennom vinteren.)

Mer en bare et vindu. Et takvindu er mer utsatt en et vanlig vindu og man stiller derfor mer omfattende krav til isolasjon, vann-avledning, dampsperre osv. i skjøtene.

3. Selve monteringen
To ting som er en selvfølge, men som mange glemmer å tenke på: Disse vinduene kan veie over 100kg, og de skal monteres helt på toppen av huset ditt.

Naturlig nok kan det by på utfordringer om man ikke er forberedt. Man trenger gjerne 3 mann for å få vinduet opp i monteringsposisjon. Etter at man har båret det opp fra bakkeplan. Å få satt vinduet riktig i systempakken krever god erfaring og rutine for å sikre at alt av isolering, vannavrenning og dampsperrer faktisk fungerer slik det skal. Små feilberegninger her, som lett kan skje mens man holder ett 100kg tungt vindu, er ikke uvanlig.

Det kjedelige er at man vil ikke merke dette før man gjerne har vært gjennom både en og to årstider og derfor gitt kondens og fukt muligheten til å etablere seg godt inn i tak og vegg. Eller at man merker trekk eller aldri får skikkelig varme i rommet, fordi skjøtene slipper ut varme.

Vi har spesialverktøy og erfarne fagfolk som gjør dette på en måte som sikrer at man ikke tar et feilvalg i farten.

Dersom taket er gammelt, vil det også kunne utløse en del hensyn når man først går i gang med å lage åpning til vindu. Det kommer an på byggeteknikk og materiale, men kort fortalt så kan det oppstå situasjoner hvor disse inndekningenene og systempakkene ikke helt klarer og gjøre jobben sin. Da er det helt klart best å ha tilgang erfaring og kunnskap om både tak og monteringsteknikk: FØR man gjør drastiske endringer i takets konstruksjon.